Hockeyvader en de beste scheidsrechter ter wereld

Donderdagavond, 21.00 uur, Amsterdam. Hockeyvader moet een wedstrijd inhalen met en tegen oude mannen. De veteranen dus. Lekker een potje hockey. We staan op het veld en daar komen 2 scheidsrechters in “tenue” aan en 1 komt me bekend voor. Wie is dat? Ken ik hem van vroeger van hockey? Tegen elkaar gespeeld? Of via werk ofzo? Ik weet het even niet tot dat 1 van mijn teamgenoten opmerkt dat dit toch die scheidsrechter van TV is. En dan zie ik het. Het is Coen van Bunge, de beste scheidsrechter ter wereld (en die de Olympische finale in 2021 floot). Wat doet die nu hier bij deze oude mannen op niveau “kruk”?

Overtreding? Laat ik maar niks zeggen want hij zal het wel goed hebben

Blijkt dat hij wel vaker dit team, de tegenstander, fluit samen met een maatje van hem, die ook een bondscheidsrechter is. Leuk en het is ook echt leuk. In de wedstrijd wordt niks gezegd (wat bij veteranen nooit voorkomt) en het spel gaat over en weer omdat er lekker veel voordeel gegeven wordt. Bij elke overtreding loopt iedereen meteen weg want “hij” zal het wel goed hebben, toch? Is niet voor niks de beste ter wereld, dus wie ben ik om dan aan een overtreding te twijfelen. Het komt het spel voor beide partijen enorm ten goede en het is een superleuke wedstrijd, met voor veteranen en hoog niveau en snelheid in het spel. Zelfs dusdanig dat aan het einde van de wedstrijd meerdere spelers kramp krijgen…en dat gebeurt nooit.

Is hij nu aan het bellen tijdens het fluiten?

Na de wedstrijd netjes even bedanken en vragen of hij het ook wel naar zijn zin gehad heeft. En jawel, dat blijkt zo te zijn. Lekker relax en even kunnen bijpraten met mijn collega. En dat klopt, want ik stond een tijdje in de buurt tijdens de wedstrijd en er werd constant via de communicatie met elkaar gepraat. Op een gegeven moment dacht ik dat hij gewoon ook nog even aan het bellen was, maar dat was niet zo. Ze waren met z’n 2-en tijdens het fluiten bepaalde veel voorkomende situaties aan het evalueren. Tja, als je zo goed bent dan heb je tijd over als je veteranen moet fluiten.

Hard op je fluit blazen

Zondagochtend, 12.00 uur. Ik sta als coach langs de lijn van het team van mijn zoon (Jong Heren) en we worden gefloten door 2 meiden van Jong Dames. Beide dames hebben vooraf al aangegeven dat ze het spannend vonden om de jongen te fluiten, met name vanwege het commentaar. We verzekeren ze dat het wel meevalt (en dat is ook zo) en dat wij als coaches anders wel ingrijpen en helpen. We geven ze nog 2 tips mee: hard op je fluit blazen en resoluut een kant op wijzen (maakt niet uit of het de goede of verkeerde is).

De meiden doen hun best, maar het spel gaat net even te snel voor ze. Echter, het heeft geen invloed op de wedstrijd want het gaat beide kanten op. Wel horen we harde fluitsignalen en de dames steken resoluut hun arm uit naar een kant. Dat doen ze goed. Beide teams, 18-25 jarigen, houden zich netjes ondanks dat het zeer spannend is. En dan aan het einde van de wedstrijd, als het 3-4 staat en de tegenstander met zijn rug tegen de muur geduwd wordt, gaat 1 van de tegenstanders even zijn boekje te buiten. Ik grijp meteen in en vertel hem zijn mond te houden. Dat gaat goed. Ook mijn eigen team roept aan het einde soms wat, maar dat smoren we meteen in de kiem. Uiteindelijk hebben beide teams zich keurig gedragen en dat komt ten goede aan de wedstrijd, die leuk is (ook voor de scheidsrechters).

Het ligt aan de scheidsrechter

Na de wedstrijd even netjes de dames bedanken en nog even vragen of het mee viel en dat deed het. Ik moest even terug denken aan de donderdagavond met de beste scheidsrechter ter wereld. Dat helpt maar uiteindelijk help je alleen je zelf door niks te zeggen en dat verhoogt het plezier. Na de wedstrijd kijk ik even nog bij andere wedstrijden en tot mijn verbazing zie ik als Heren 1 moet spelen een bekende scheidsrechter het veld op lopen. Dat is het maatje van Coen van Bunge, die donderdag ons floot. Nu mag hij tenminste Heren 1 fluiten, iets meer kwaliteit dat de oude mannen, ook al denken wij nog steeds dat wij net zo goed zijn….., maar dat lag donderdag aan de scheidsrechter.

Share
, , ,

Post navigation