Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe hockeystick?

 

08_hockeysticks_nl

 

De lengte van een stick is vooral voor kinderen van groot belang. Met een te lange stick is het erg lastig om de techniek in de vingers te krijgen. Met een te korte stick vermindert de slagkracht en is de kans groot dat je de verkeerde houding aanneemt. De lengte van sticks wordt aangegeven in inches. De beste manier is om te meten vanaf de grond tot het heup bot.

Het kopen van een nieuwe stick is leuk en vooral voor kinderen een belevenis. Hij moet er mooi uitzien, lekker vasthouden en een mooi kleurtje hebben. Maar hoe weet je nu welke stick je moet hebben qua lengte. In een normale sportzaak zeggen ze vaak dat je de stick voor je op de grond moet zetten en dat hij dan tot je navel moet komen. Dat is de meest eenvoudige manier, maar niet helemaal de juiste. Hieronder 2 methoden om een sticklengte te bepalen.

Hoe meet ik nu de goede maat?

Stap 1: Ga rechtop staan met de voeten naast elkaar. 

Stap 2: Voel waar de voorkant van het heupbot zit. (bovenaan het stuk wat recht omhoog gaat. In de afbeelding hiernaast ziet u precies welk punt dat is)

Stap 3: Houdt daar uw meetlint tegenaan en laat hem naar de grond gaan. (U weet nu het aantal centimeters van het heupbot tot de grond)

Stap 4: deel het aantal centimeter met 2,54 en rond dat af naar een heel cijfer en u heeft de juiste stickmaat in inches.

 

Wanneer is een stick te klein?

Om te kijken of een stick te klein is kunt u het bovenstaande doen. U kunt ook voor de volgende meetmethode gaan:

Stap 1: ga rechtop staan met de voeten naast elkaar.

Stap 2: doe het uiteinde van de stick onder de oksel.

Stap 3: kijk waar de krul eindigt. Op het moment dat deze onder de knieschijf blijft is de stick nog goed. Zit de stick op de knieschijf of hoger dan is het verstandig om naar een grotere maat te gaan kijken. Deze methode geeft je namelijk de minimale maat van een hockeystick.

 

Wat is het verschil tussen deze 2 manieren?

Met de ‘heupmeting’ krijg je een grotere stick. Dit heeft als voordeel dat je een langer bereik hebt en je er meer overzicht mee behoudt.

Met de ‘knieschijfmeting’ krijg je een kleinere stick. Dit heeft als voordeel dat je hier heel makkelijk de techniek mee kan leren. De nadelen zijn echter dat je minder makkelijk overzicht behoudt omdat je ver voorover gebukt staat en dat je schotkracht verliest.

 

Koop nooit een stick tot aan de navel. Dit is veel te groot. Het is onmogelijk om dan goed de techniek aan te leren omdat je alles gaat compenseren met:

– je hockeyhouding. Je kan nog maar moeilijk laag zitten met zo’n lange stick.

– je schouders. Je moet op een of andere manier toch die bal wegslaan

En het vervelendst van alles is: je hebt de bal ver van je af waardoor het voor je tegenstander makkelijker wordt om de bal af te pakken.

 

Share

Post navigation