De biathlon-hockey; een leuke trainingsoefening voor alle jeugd

Het is winter en als je de TV aanzet op Eurosport of de Duitse ARD/ ZDF is er maar 1 sport die naar voren komt, de biathlon. Kent u deze sport? Het is langlaufen en schieten. Een Biathlon wedstrijd gaat bijvoorbeeld over 10 km, waarbij ze 4 rondjes van 2,5 km moeten langlaufen. Na elk rondje moeten ze 5 bordjes om schieten (net zoals op de kermis). Indien ze er 1 (of meerdere) missen moeten ze eerst een strafrondje van 250 meter langlaufen voordat ze hun weg kunnen vervolgen. Wie het parcours het snelst afrond wint. Het is een leuke en spannende sport om te volgen op TV. Maar wat heeft dit nu met hockey te maken? Nou, je kan ook een hockey-biathlon doen als oefening, want het is een hele goede conditietraining. Hoe doe je dat dan?

De hockey-biathlon.

Net zoals bij een echte Biathlon gaat het om “schieten” en ” rennen”. Je kan de oefening individueel doen, maar leuker is het om teams te maken, teams van 2.

  • Stel je bent met 8 man, dan deel je deze op in 2-tallen zodat je 4 teams krijgt.
  • Elk team heeft een eigen “poortje”(2 pylonen) die op de zijlijn staan. Dat is hun doeltje (rode pylonen)
  • Op 3 tot 5 meter afstand van het poortje zet je nog een pylon met 5 ballen. Dit is de “schietbaan”. Het “geweer” is 1 stick (waar ze mee samen doen en als een estafettestokje aan elkaar doorgeven), de ballen zijn de “kogels”.
  • Ze moeten vanaf de pylon de 5 ballen door het poortje pushen/ flatsen/ slaan (een doelpunt maken).
  • Nadat ze de 5 ballen door het poortje geslagen hebben moeten ze een rondje rennen om de gele pylonen.
  • Zodra ze het rondje gerend hebben, geven ze het “geweer” (stick) aan nr.2 en dan moet die de 5 ballen door het poortje krijgen.
  • Nadat nr.2 de 5 ballen door het poortje gedaan heeft, rent hij een rondje en geeft vervolgens het geweer weer aan nr. 1 (en begint het weer op nieuw).

NB. bij elke bal die mis gaat, moet er een strafrondje gerend worden om de witte pylonen voordat je begint aan de grote ronde om de gele pylonen (waardoor je dus wat extra meters moet maken). Hierdoor maak je er een leuke wedstrijd van, met mikken van de ballen door de poortjes en rennen om de gele pylonen. Een goede tip is dat als nr. 1 van het teams begint en nr. 2 alvast de ballen pakt en klaar legt als nr. 1 zijn rondje rent.

Je kan zelf bepalen hoeveel keer ze dit doen. Ik doe bij de jongste jeugd 6 rondes, zodat ze beide in het team 3 keer mogen schieten en rennen. In de hogere jeugd (bv. A) kan je het opvoeren (bv 12 keer) zodat het een conditietraining wordt. Je kan uiteraard het rondje zo groot maken als je zelf wilt. Je kan deze oefening voor alle leeftijden doen. In de A-jeugd leg je de nadruk op conditie training, in de jongere jeugd leg je de nadruk op goed mikken en de ballen tussen de poortjes spelen.

Het leuke van de oefening is dat het een wedstrijd is/ wordt die ze niet willen verliezen. Bij de jongere jeugd zal je zien dat ze goed gaan mikken, terwijl de oudere jeugd meer de nadruk op snelheid en conditie zal leggen. Gegarandeerd succes!

Biathlon

Share
,

Post navigation