Gorilla’s op het veld bij Jong Heren teams

Waaaah, Grrrrrrr Broeuahhhh, en nog wat van dat soort kreten waren er te horen op het veld. Vooral hard, luid en met veel kabaal. En…..daar waren wij, tenminste het team van mijn zoon, onder de indruk van. Gevolg was dat het binnen 5 minuten van 2-0 voorsprong naar 2-3 achterstand ging.

Jongens i.p.v. mannen

Het is dit jaar even wennen voor een aantal. Het team van mijn zoon is een Jong Heren team, onder 25 jaar. Echter, de helft van het team is nog A-junior leeftijd en vervroegd door gegaan, dus dat is het verschil tussen 17 en 25 jaar best veel. En dat merk je echt. Mannen i.p.v. nog jongens, niet zo zeer fysiek maar vooral mentaal. Zo ook dus afgelopen weekend.

De eerste helft speelden we goed, netjes en met veel enthousiasme. De voorsprong was dan ook terecht. Maar na de rust ging de tegenstander zich roeren. Fysiek spel, schreeuwen en veel machogedrag.. “Gorilla’s” noemde ik de tegenstanders tijdens het rustmoment tussen het 3e en 4e kwartje.  En daar waren wij dus een beetje van onder de indruk.

Machogedrag op het veld

Het is wel grappig dat er zo’n verschil tussen junioren en (jong) senioren zit, met name in het machogedrag op het veld. Jongens, of liever gezegd jonge mannen, profileren zich op het veld, schreeuwend naar alles en iedereen en het ligt ook aan alles en iedereen. Rood aangelopen, sticks zwaaien en vooral wijzend naar de ander die een fout maakt. En uiteraard fitten op je tegenstander, uitlokken, zuigen en wellicht iets te hard er in gaan.

Tja, dat is een stapje verder wat in de jeugd minder gebeurt. Ik weet nog dat ik als tiener voor het eerst met de senioren meedeed. Binnen 5 minuten lag ik ondersteboven op het veld en stond er een “oude man” naast me: “Welkom bij de heren”.  Die heb ik altijd onthouden en toen ik wat ouder was toegepast als welkomst boodschap bij elke jongeling die er voor het eerst bij was.

Ach, dat is een kwestie van gewenning en het scheelt nu dat wij als coaches er bij zijn. Want na de “gorilla-speech” werd de achterstand in het 4e kwart omgedraaid in een voorsprong van 4-3. Mooi potje en winst en eigenlijk ook wel een leuke tegenstander. Gewoon even wennen.