Groeipijn of gewoon een blessure? Hockeyvader vraagt advies bij de fysiotherapeut

˜Trainer, ik heb pijn aan mijn hiel, achillespees of knie.’ Dit zijn een veel gehoorde termen op het sportveld bij jeugd tussen de 8 en 16 jaar. Groeipijn, wordt er dan al snel geroepen, maar is dat wel zo? Dat zoeken we uit. Hockeyvader heeft een professional, Claudette Haanstra – ten Hoope (fysiotherapeut bij Fysiotherapie Elisabeth) om advies gevraagd.

Spieren en pezen groeien in een ander tempo dan de botten

‘Groeipijn is eigenlijk heel makkelijk uit te leggen,’ vertelt Claudette. ‘Groeipijn is pijn die ontstaat als je botten groeien en de spieren, pezen en aanhechtingen niet tegelijkertijd in hetzelfde tempo meegroeien. De botten worden langer en dus komen spieren, pezen en aanhechtingen meer op spanning te staan. Deze kunnen de bewegingen dan minder goed aan of verwerken. Hierdoor komt er meer “rek” op de aanhechtingen wat pijn veroorzaakt.’

Groeipijn uit zich vaak na een zomervakantie als de kinderen flink gegroeid zijn

‘Groeipijn is constant aanwezig. Bij zitten, slapen, liggen,’ volgens Claudette. ‘Echter, de pijn die de jeugdspelers voelen is vaak meer pijn die ontstaat door belasting (sporten) van het lichaam tijdens groei. Dit komt vaak voor na de zomervakantie, wanneer de kinderen flink gegroeid zijn. Als ze dan na de zomer weer met training starten, moet het “grotere” lichaam eerst even wennen aan de nieuwe situatie. Kinderen gaan er uiteraard vaak meteen vol in en dat vinden de spieren en aanhechtingen dan niet leuk. Gevolg is vaak te veel belasting op de spieren en aanhechtingen, wat pijn veroorzaakt.’

Kan ik er wat aan doen?

‘Groeipijn, of eigenlijk pijn na belasting, kan je prima behandelen,’ vertelt Claudette. Het gaat vaak om knieën, achillespezen en hielen. Er is een aantal dingen dat je kan doen.

  • Ten eerste goed luisteren naar je kind of jeugdspeler. Geeft hij/ zij aan dat er pijn is, neem het serieus. Laat hem/ haar de plek aanwijzen. Is het in de buurt van bot of op het bot, dan gaat het vaak om de aanhechtingen, die gevoelig zijn. Het “eruit” lopen of doorgaan is dan geen optie.
  • Probeer de pijn te vermijden. Dat kan door wat rustiger aan te doen, wat minder explosieve oefeningen te doen (sprinten) of bijvoorbeeld een training over te slaan. Rust is van belang namelijk, vooral de dag na het sporten.
  • Ook belangrijk is om diverse activiteiten te blijven doen. Steeds het gebruik van dezelfde spieren zorgt juist voor overbelasting. Bijvoorbeeld naast hockey ook fietsen, zwemmen, gym, etc. zodat je wat andere spieren ook gebruikt.
  • Je kan thuis ook de spieren er om heen wat masseren en los maken, zodat de spierspanning wat minder wordt. De kuitspier als er pijn is bij de hiel of achillespees. De bovenbeenspier bij pijn rondom de knie. Rekken kan helpen (geeft een impuls), maar wel voorzichtig want rekken zorgt ook wel weer voor “rek” op de pijnlijke plekken.

Mocht de pijn aanhouden, ga dan naar de huisarts of fysiotherapeut. Belangrijk is namelijk dat de pijn niet chronisch wordt, want dan ben je veel langer bezig voordat het weg is. De fysio kan je oefeningen meegeven en helpen de pijn te verlichten.

Hebben zooltjes, hakjes en een brace nut?

‘Goede schoenen zijn belangrijk uiteraard, maar zooltjes, hakjes, etc. zijn een korte termijn oplossing en verhelpen de kwaal niet,’ geeft Claudette aan. Uiteraard kunnen op een later moment zooltjes wel een oplossing zijn, net zoals een brace, maar dat kan het beste na een medisch advies. Goede begeleiding is belangrijker, net zoals aandacht, behandeling en rust. Wat wel helpt is het “in tapen” van de spieren, wat ondersteuning kan bieden op de pijnlijke spieren of plekken (Kinesiotape).

‘Als het goed is, groeien ze er uiteindelijk over heen en zal het niet blijvend zijn,’ zegt Claudette met een glimlach. Daar vertrouwen we dan maar op en in de tussentijd dus aandacht, rust en de oefeningen van de fysio doen!

Claudette Haanstra – ten Hoope is fysiotherapeut en maatschap lid bij Fysiotherapie Elisabeth in Alkmaar. Specialisatie: Oedeemfysiotherapie, Oncologie Fysiotherapeut MSc.

www.fysiotherapieelisabeth.nl

 

Share
, ,

Post navigation