Hockeytraining voorbereiden, jazeker! Op naar deel 2 van het seizoen….

Ondanks dat we nu druk in de zaal bezig zijn, begint het “buiten-seizoen” ook al weer. Eigenlijk zouden we afgelopen week al trainen, maar door de vorst ging het niet door. Nu ik met een cursus tot hockeytrainer bezig ben, merk ik ook dat ik beter mijn trainingen voorbereid. Voorheen stapte ik in de auto en in de auto zelf (of zelfs nog ter plekke) bedacht ik wat ik zou doen op de training. Nu ben ik dit jaar ook JA1 mede-train, kom je daar niet meer me weg. De training moet je echt voorbereiden. Het leuke is dat ik dat nu ook automatisch doe voor de teams van mijn kinderen die ik ook train. Zo ook voor J8E1. Nogmaals, normaal gesproken zou ik uit mijn eigen hockeyervaringen putten en wat ter plekke neer zetten, maar dit jaar ben ik echt met een “opbouw” bezig.

Het eerste half jaar stond in het teken van uitverdedigen via de “kom”, dus van links naar rechts achterin en dan via de rechtsachter naar voren naar de rechterspits. Doel hiervan was dat ik zag dat we moeilijk uit de verdediging kwamen (en alle ballen rechtdoor sloegen, die we meteen inleverde en een doelpunt tegen kregen) en om wat meer structuur in de aanval te krijgen. Zie hier onder de oefening. We spelen in de 8-tallen op een half veld. Je begint aan de linkerkant. De bal gaat via de rechterverdediger naar de rechter middenvelder aan de zijlijn. Deze draait open en speelt hem door naar de rechtspits. De rechterspits mag scoren. Iedereen draait achter zijn bal aan. Zo oefen je hem “droog”. Leuker is om het met 2 verdedigers te doen, waarbij de rechterverdediger, middenvelder en spits dan in een 3 tegen 2 mogen scoren op doel.

oefening in kom

Extra in de oefening was dan altijd dat de rechterspits in het midden moest beginnen en dan naar de zijkant moest rennen om de bal te ontvangen. Uiteraard kan dit ook over links, maar aangezien rechts de voorkeur heeft (voorhand en over de backhand van de tegenstander) deden we dit. Het is een hele makkelijke oefening, maar als je dit goed doet kan je altijd zelf uitverdedigen en aanvallen. Afspraak was dat als de rechterspits de bal had hij mocht rennen naar het doel om te scoren. Naar mate de weken vorderde ging ik ook met ze trainen dat de rechterspits naar de achterlijn kon gaan en de bal kon voorgeven. Weken hebben we dit getraind en zowaar aan het einde van de 1e helft van het seizoen zag ik wat er van terug ( en gingen we in eens ook makkelijker hockeyen omdat we makkelijk uit de verdediging kwamen).

Voor de 2e helft van het seizoen wil ik wat meer me richten op de aanval. De eerste maanden stonden in het teken van verdedigen, nu wil ik me richten op aanvallen. Aanvallen over rechts en links, voorgeven en scoren. Maar ik wil ook gaan oefenen met de aanval op “druk zetten”. Hoe kunnen we een pass afdwingen naar een speler die wij willen om vervolgens de bal af te pakken. Het leuke is dat we dat nu ook in de zaal al doen (via een schermpje), dus dat nemen we straks mee op het veld. Dit druk zetten is van belang om snel de bal te kunnen veroveren en op de helft van de tegenstander te blijven.

Kortom, ik ben de afgelopen tijd al bezig met een plan en de opbouw naar het eindresultaat. Dat doe ik via tussenstappen en de opzet van trainingen. Hier put ik veel uit de Hockey Academie, waar veel trainingsvoorbeelden uit te halen zijn. Daarnaast helpt mijn opleiding bij de KNHB ook hierbij. Hoe ik mijn trainingen ga indelen lees je vanaf deze week (als de vorst het toe laat om weer buiten te trainen). Houd mijn blog dus in de gaten en zelf veel succes met het bepalen van je doelstellingen voor je eigen team.

 

Share
,

Post navigation