Backhand slag? Eerst gewoon maar stoppen en slaan leren

Afgelopen zaterdag was het weer schering en inslag bij de jeugdwedstrijden. Bal aannemen, open draaien naar je backhand en dan de bal missen of gevaarlijk spelen. Grrrr. Ik zaag die backhand er nog eens af!

Het is cool en hij gaat lekker hard

Bij elke training en wedstrijd zie je het. Alles wordt naar de backhand gedraaid, terwijl dat de moeilijkste manier is om een bal te spelen. Als je dan vraagt waarom ze dan doen, krijg je standaard een antwoord als “omdat het cool is” of “omdat de bal dan lekker hard gaat”. Hard ja, alleen als je hem raakt en dan nog heb je geen idee waar de bal heen gaat.

Beginnen met de basisvaardigheden

Wat is er mis met gewoon stoppen, slaan en pushen op je forehand? Dat leren ze niet meer. Ik snap het wel, want als je naar Heren of Dames 1 kijkt (of op TV naar het Nederlands Elftal) zien ze dat daar veel met de backhand gespeeld wordt en de meest fantastische goals gemaakt worden. Maar ja, dat is wel een ander niveau. Ik snap ook wel dat je het moet leren in de jeugd, maar zullen we gewoon eerst even beginnen met de basis?

Hoog over, hard naast of voorlangs

Toen ik begon met hockey, in de prehistorie, startte elke training met minimaal 15 minuten een bal overslaan, pushen en kaatsen. Jaar in, jaar uit. Gevolg is dat mijn generatie dan ook zeer goed en gericht een bal kan stoppen en slaan. Daarnaast is een goede push nog steeds zeer nuttig. Je hebt je stick aan de bal en je kan op het laatste moment nog van richting veranderen. De lage backhand bestond nog niet (en buitenspel wel J) waardoor je altijd alles op je forehand deed. Nu nog steeds, mede ook omdat wij als veteranen alles afscheuren als we een backhand zouden willen doen.

De intrede van de lage backhand kwam omdat je dan vanaf links een voorzet of schot op doel kon geven. Een prachtige toevoeging in het hockeyspel. Maar, daar gaat het nu mis. Alle andere slagen worden niet meer gedaan en alles gaat op de backhand. Meest stuitend vind ik een spits die recht de cirkel in kan lopen en dan i.p.v. gewoon te slaan, de bal naar zijn backhand draait en slaat. 8 van de 10 gaan hoog over, hard naast of voorlangs.

Zwaaiende stick boven hun hoofd

En omdat ze alles met de backhand op de trainingen doen, kunnen de jeugdspelers ook geen fatsoenlijke gewone bal meer slaan of pushen. Zwaaiende sticks in de lucht die over de bal heen slaan, of in de grond staan te harken, met als gevolg een rollertje of gevaarlijke bal. En omdat dat niet lukt, gaan ze nog maar vaker naar de backhand draaien (wat ook niet lukt). Extra probleem is dat de huidige jeugdtrainers vaak zelf zo zijn opgegroeid en dus ook niet weten hoe ze het moeten uitleggen. Ellende dus.

Elke training 10 minuten balletje overslaan

Waar is de spits die hem op de kop cirkel gewoon laag in de verre hoek ramt? Waar is de laatste man die een voorhoede speler vrij zet met een vlakke klap? Waar is de middenvelder die al drijvend met een harde, gecamoufleerde push zijn medespelers lanceert? En als je dat kan…..dan pas mag je met de backhand oefenen en spelen.

Kortom, hierbij een oproep aan alle (jeugd) trainers: start elke training in 2 tallen een balletje overslaan, stoppen en pushen. Gewoon 10 minuutjes als warming up. Leuke variant is dat ze bij elkaar in een heel klein doeltje kunnen scoren. Dan moeten ze wel mikken. Week in, week uit en dan zal je zien dat ze na een jaar inmiddels heel goed kunnen slaan en stoppen. En omdat dit zo goed gaat, gaan ze dat vanzelf ook meer in het veld toepassen i.p.v. via de backhand. Die mag alleen nog op goal, maar dan wel er in (en niet hoog over). Ik heb nog wel een plaatje van een oud maatje van me die de scoringszones aanduiden. Mocht je geïnteresseerd zijn hoor ik het graag.

 

 

Share
, ,

Post navigation