Helmplicht op het hockeyveld

En daar zit je dan. IJs op je hoofd om de zwelling tegen te gaan en een diepe snee die wellicht geplakt of gehecht moet worden. Het is hockeyvader op de training onlangs overkomen. Een hockeybal op mijn hoofd met als gevolg een lichte hersenschudding. En ik ben niet de enige helaas. Elk jaar gebeuren er vergelijkbare ongevallen op het hockeyveld en voor alle medische commissies van clubs is het aandachtspunt nummer 1.

Plastic maskertje en handschoenen met ijzeren vingertoppen

Een hockeybal is best hard en het doet altijd pijn als je die op je lichaam krijgt, maar op je hoofd is helemaal een probleem. Hoe kunnen we dat nu voorkomen? De regels aanpassen dat de bal niet hoog mag is een goed idee, maar in de praktijk niet uitvoerbaar want de bal gaat altijd wel een keer hoog, bedoeld of onbedoeld, vaak door onhandigheid of onkunde van een speler.

Een andere oplossing is extra bescherming. Hockeyvader komt uit een tijdvak waar bescherming niet verder ging dan afgezakte sokken zonder scheenbeschermers, een plastic masker en gewone handschoenen met ijzeren vingertoppen voor een keeper. De afgelopen jaren is dat allemaal een stuk beter geworden. Scheenbeschermers, bitjes en handbeschermers. En het gaat steeds verder zoals kniebeschermers, maskers voor spelers en extra dikke handschoenen.

Hockeyschoenen met stalen neuzen

En moeten we dan nog verder? Hockeyschoenen met stalen neuzen, een maliënkolder onder je shirt, gepantserd broekje of rokje en uiteraard een helm. Bijvoorbeeld zo’n noppenmuts zoals bij rugby of een ijshockeyhelm incl. beschildering van een haai of draak. Of een motorhelm met openklappend vizier, straaljagerhelm incl. radio om met elkaar te communiceren of diepzeehelm bestand tegen hoge druk. Hmmmm, wel veilig maar of het echt handig is. En daar ligt dus een gat in de markt. Heb je een slim idee over functionele hoofdbescherming voor hockey? Laat het me weten. Tot die tijd doet hockeyvader even rustig aan.

Share
, ,

Post navigation