Zaalhockey deel 3; de laatste training en balken zijn net lego

Gisteren stond de 3e zaalhockeytraining van J8E1 op het program. Een belangrijke training want komend weekend gaan we voor het eerst met dit team een zaalhockeywedstrijd spelen. Spannend! Maar goed, dat is a.s. zondag (om 9.15 uur….grrrr). Gisteren dus gelukkig nog een training om te oefenen. De laatste keer was begin december, dus ik was benieuwd hoeveel iedereen nog wist. Om 15.00 verzamelen in de sporthal en voordat je met de training kan beginnen moeten de balken worden neergelegd. Dat is nog wel een klusje. Ik heb dan ook gevraagd of iedereen op tijd aanwezig kan zijn zodat iedereen kan helpen. In mij eentje lukt het niet want die balken zijn best zwaar.

Iedereen is keurig op tijd, maar dan begint het getreuzel. Ik begin al de balken te pakken, die op een hele grote zware kar liggen. De jongens kleden zich om en ik wist niet dat je zo lang kon doen over het aantrekken van zaal schoenen :-). Ik snap ook wel dat ze liever niet helpen, maar na een paar keer goed aansporen beginnen ze dan toch. “Kijk jongens, het is net Lego”. En dat is ook zo. De balken “haken” in elkaar. Met man en macht slepen ze de zware kar voort (gelukkig is er een vader en een moeder die ook helpen) en jawel na een minuut of 10 liggen er 2 keurig balken-rijen.

Zodra alle balken van de kar zijn, kan je de kar uiteraard ook gebruiken als ene mega groot skateboard waar je met het hele team op kan. Dat rolt lekker in een zaal. Laat ze maar even en na 2 minuten berg ik de kar op en kunnen we beginnen. “Iedereen in de middencirkel en zitten op de grond” roep ik. Keurig en braaf doen ze het allemaal. “Bitjes, handschoenen, veters vast?”. Direct stuiven er 3 weg op zoek naar hun handschoen. Even later zitten ze allemaal, met complete uitrusting. Goed, voordat we beginnen even een korte herhaling met wat zaalhockey is en zowaar is er redelijk veel blijven hangen. “Hoe verdedigen we uit?”. “Over rechts”. “Hoe gebruiken we een balk?”. “Wat doen een spits?”. etc. Ze weten nog heel veel. Ik begin met een makkelijke oefening om warm te worden, namelijk het van links naar rechts spelen in de verdediging om vervolgens de bal via de balk over rechts naar de spits te spelen. Je loopt achter je bal aan, dus het is lekker rennen.

  • 1 speelt de bal naar 2 (blauwe ballijn) en loopt vervolgens achter zijn bal aan richting de plek waar 2 stond (rode stippellijn)
  • 2 speelt via de balk naar 3 (rechterspits) en loopt weer achter zijn bal aan richting plek 3
  • 3 is de rechterspits en neemt de bal aan, met zijn neus richting 2 (en zijn billen dus naar het doel). Hij draait open en speelt de bal naar 4 (en loopt achter zijn bal aan)
  • 4 neemt de bal aan en speelt hem via de balk waar naar 1 (en loopt ook achter zijn bal aan).

zaalhockeyoefening

Na een minuut of 10 laat ik iedereen stoppen en de ballen oprapen. Even wat korte aanwijzingen, met name over waar je in de balk moet spelen. Dan draaien we hem om en doen hem over links. Niet echt iets voor in de wedstrijd, omdat je altijd graag over rechts aanvalt, maar voor de variatie van de oefening wel leuk. Ook dit gaat goed. Vervolgens laat ik nr. 3 en nr. 1 als ze als rechterspits de bal krijgen niet meer de bal breed spelen, maar mogen ze op doel afronden. Kijk, dan vinden ze leuk. De ballen vliegen alle kanten op, ze proberen hem in de kruising te krijgen (maar in de praktijk komt de bal niet hoger dan 20 cm, omdat ze de kracht nog niet hebben). Na weer 10 minuten even rust. Iedereen zit met een rood hoofd op de grond. Pfff, even uitblazen en water drinken. Zaalhockey is best zwaar :-).

Als laatste laat ik ze bijna een half uur partijtje doen, niet vrij, maar ik grijp constant in. Volgens de KNHB moet je dit niet doen, maar ik doe het wel omdat we a.s. weekend onze eerste wedstrijd hebben. Kortom, ik wil het even in het veld goed neerzetten en dat houdt dus in steeds het spel stil leggen, vragen of het wel of niet goed ging en als het niet goed ging opnieuw laten doen. Drillen is het!!! Ik hoor niemand klagen, behalve mijn eigen zoontje uiteraard en na 1 uur training liggen ze er allemaal af. We zijn klaar voor aankomend weekend, denk ik. Ik laat het weekend weten hoe het gegaan is. Het wordt een leuke dag zondag, want ik mag op pad als coach met beide zoons. De jongste speelt om 9.15 uur uit in Amstelveen (8.15 uur verzamelen en dat op een zondagochtend) en de oudste speelt om 16.15 uur in Castricum. Kortom, een dagje in de zaal dus.

 

Share
,

Post navigation