De selectietrainingen beginnen weer

Daar staan ze dan, 25 zenuwachtige jongens klaar voor de 1e selectietraining voor de B-jeugd. Elk jaar weer een spannend fenomeen. ‘Wie komt er in het 1e team en wie niet?’ Hesjes uitdelen, groepjes maken en oefeningen doen voor het oog van trainers en beoordelaars. Spannend.

Niemand speelt over, want dan kan je niet laten zien wat je allemaal kan met een bal

We zijn een paar minuten bezig en je ziet direct dat het geen gewone training is, maar dat er echt wat op het spel staan. Fanatiek wordt er getraind, iedereen wil zich laten zien met als gevolg dat niemand meer een bal overspeelt (want dan kan je niet laten zien wat je kan). Rode ingespannen koppies, “gevloek” bij een verkeerde bal en ik zie sommige spelers rennen zoals ik ze nog nooit heb zien rennen. Ze kunnen het dus wel…….

Na een klein half uurtje is het tijd voor een grote partij. Teams worden opnieuw ingedeeld en we spelen een lange partij. Ik sta als beoordelaar (en coach) langs de lijn en heb vrij snel door wie er in aanmerking komt voor het selectieteampje. Fanatiek zie ik sommige spelers af en toe met een schuin oog naar mij en mijn collega beoordelaars kijken of ze het wel goed doen en hopen op een knikje of glimlach ter goedkeuring. De meeste weten van zichzelf wel hoe de vlag er voor hangt, maar toch is het nog spannend.

Sterretje achter je naam

Na een uur sluiten we de training af en gaan we met alle beoordelaars in overleg over de indelingen voor volgend jaar. “Die wel, over die twijfel en die niet”. Ondanks dat het voor een kleine club als wij vrij snel duidelijk is, blijven er altijd een paar twijfelgevallen over. Die krijgen een “sterretje” achter hun naam en mogen zich de komende tijd waarmaken.

Maar is het allemaal wel zo spannend? Elk jaar is het weer een hele klus om 13 a 14 man bij elkaar te krijgen. Vorig jaar zelfs hebben we moet pijn en moeite een 1e team gecreëerd, omdat de helft van de spelers niet eens in dat team wilde (willen liever lager met vriendjes spelen). Heel goed uiteraard en misschien ook wel het lot van een kleine club. Ook dit jaar verwacht ik dit en zullen we ondanks de 25 man op de training weer ons best moeten doen om er in het 1e teampje 13 a 14 te krijgen die er zin in hebben.

Misschien moeten we volgend jaar die hele selectie maar afschaffen en iedereen gewoon aanwijzen. Een stuk makkelijker!

Share
, , ,

Post navigation