Een nieuwe stick kopen; een soepstengel of stijve plank

Mijn oudste zoon was jarig en kreeg van opa het jaarlijkse traditionele cadeau, een nieuwe stick. Wij dus op weg naar de lokale hockeyshop, Sportwereld Heiloo, om een nieuwe stick te kopen. En daar sta je dan, rijen met sticks, in alle kleuren, maten en prijzen. Maar welke moet je dan hebben?

Waar zijn de hockeysticks van TK, Eppo en Maharadja?

Ik speel zelf al heel lang hockey en denk van me zelf er redelijk wat van af te weten, dus eerst zelf maar eens kijken. Maar al snel raak ik de weg kwijt. Ik zie merken die ik niet of nauwelijks ken zoals Mercian, Grython en Cyclone. Waar zijn de oude merken TK, Eppo (wie kent ze nog, met het lekkere kleine haakje), Indian Maharadja (waar opa mee speelde) en Dita. Gelukkig zie dat laatste merk nog staan. Ook Grays en Brabo herken ik, maar die laatste is een stick voor het zuiden toch? Tenminste in onze tijd wel…..

De stick is zo krom, hij lijkt wel een banaan

Ok, nieuwe merken dus. Maakt niet uit, een stick is een stick. Even vastpakken, voelen en niet al te krom, toch? De eerste stick die ik pak is zo krom als een banaan. Daar kan je toch niet mee hockeyen. De tweede ook, maar heeft een lagere kromming. Het lijkt wel of het haakje er bijna dwars opstaat. Misschien toch maar even advies vragen aan de verkoper. Er staan nummers op, wat de kromming inhoudt van de stick. Plat gezegd, krom betekent lekker pielen, pushen en slepen. Rechter houdt in hard slaan, maar dan moet je wel 80 of 100% carbon hebben. Hoe bedoel je % carbon? Ik heb er hier 1 met 40% carbon en fiberglas. Blijkt dat des te meer % carbon, hoe stijver de stick. Minder carbon is flexibeler (meer een soepstengels dus), maar wel meer gevoel met de bal. Weer wat geleerd.

De levensgevaarlijke Alutech, de aluminium stick, waar de haak van los liet

Ik houd niet van een stijvere stick, want ik kom uit het prehistorische, nog gras in de jeugd, tijdperk en toen waren de sticks van hout. Lekkere soepstengels, met veel gevoel. Eenmaal in de A-jeugd en later H1 kwamen de TK sticks met plastic voorkantje bij je haak. Daarna kwam de wereldberoemde en levensgevaarlijke Alutech. Kent u ze nog? Die aluminium sticks waar de haak van los liet. Hiermee kon je megahard slaan en des te lager de teams speelde, des meer Alutechs je tegen kwam. Het grappige is dat het eigenlijk nog wel een beetje hetzelfde is. Sticks met 100% carbon zijn erg stijf, waarmee je heel hard kan slaan. De moderne Alutech eigenlijk een beetje. De sticks met minder carbon zijn meer soepstengels, maar daar heb je wel meer gevoel met de bal mee. Dat lijkt me beter voor mijn zoon. Balbeheersing vind ik belangrijker dan hard slaan.

Rammen in de testruimte; opa slaat ook nog een balletjehockeyoefenen

Als laatste dan de prijs. Pfffff. Ik heb een stick in mijn hand, met 100% carbon, maar die is meer dan 300 EUR. Dat gaat me een beetje ver. Sterker nog, je gaat er echt niet beter van hockeyen. Nee, het is een cadeau van opa, dus ik vind de grens van 100 EUR mooi. We pakken 5 soorten sticks en gaan naar de testruimte en slaan een balletje. Dat is wel fijn in een hockeyshop dat je de sticks even kan proberen. Mooi kunstgrasveldje met een echt doel, dus rammen maar. Ook opa slaat nog even een paar ballen. Mijn zoon pakt alle sticks en gaat los. Ik probeer ze ook even uiteraard. Snel vallen er een paar af en blijft de Grython over. Lekker haakje, mooie kromming en hij pusht geweldig. Mijn zoon is super blij en als de verkoper komt daagt hij hem uit voor een “challenge”. Als hij de bal in de kruising in het netje pusht dan wint hij een nieuw gripje. Dat lukt en ik zie een grote glimlach op zijn gezicht. Een persoonlijke overwinning, omdat zowel de verkoper als ik de bal al in het netje gekregen hadden. Top!

We lopen uiteindelijk naar buiten en zijn alle drie blij. Mijn zoon met een nieuwe stick, opa omdat hij een mooi cadeau heeft kunnen geven en ik als hockeyvader omdat ik even bijgespijkerd ben op het gebied van sticks. Zo zie je maar weer. Ga naar een speciaal zaak waar je goede voorlichting krijgt en alles even kan testen, want uiteindelijk ben jij diegene die het het beste voelt.

 

 

 

Share

Post navigation