Een veteranenteam; een team vol met hulpstukken

Kniebandages, enkel braces, liesbroekjes, zooltjes en heel veel tape. Dit is de standaard uitrusting van een veteranenteam. Elke week moet het hele team weer opgelapt, ingesnoerd en vast getaped worden om het veld in te kunnen.

Het is Olympisch niveau, tenminste dat denken we nog….

Gelukkig zitten er in een veteranenteam vaak meer dan 20 man, maar die heb je ook wel nodig, want voordat je het weet sta je nog maar met 11 in het veld. Binnen 5 minuten stapt de eerst uit het veld met pijn aan de kuit. 10 minuten later stapt de volgende met problemen aan de knie er uit en niet heel veel later weer een met last van zijn lies. Dan hebben we het nog niet eens gehad over problemen aan de rug en blessures die komen door de onhandigheid van de eigen spelers en tegenstanders. Wat ook niet helpt is de conditie van de oude heren wat er al voor zorgt dat we eigenlijk na 5 minuten zouden moeten wisselen, want anders houden we het niet vol. Ja, het is Olympisch niveau, tenminste dat denken we nog…..

Hulpstukken helpen niet tegen een biertje en een bitterbal

Maar hebben al die hulpstukken eigenlijk wel zin? Zooltjes in de schoen om pijn aan de rug en kuit tegen te gaan, enkel en knie braces voor meer stevigheid bij de gewrichten en liesbroeken om de stijfheid tegen te gaan. Op zich kunnen de hulpstukken wel iets helpen, maar een gemiddeld veteranen team is 5 a 10 kg te zwaar, doet niet aan sport in de rest van de week en houdt van een biertje en bitterbal. Daar helpen de hulpstukken niet tegen.

Placebo effect

Wat wel helpt is dat je denkt dat het helpt. Hockeyvader heeft een kniebrace en die helpt enorm goed, tenminste dat denk ik. Het geeft stevigheid, de knie doet minder pijn (een roze pilletje zorgt daar wel voor) en hij wordt minder dik na de wedstrijd. Tenminste op zondag. De rest van de week strompel je rond met een dikke knie. Ja, de brace helpt fantastisch. Kortom, het bekende placebo effect.

Hulpstukken helpen wel

Ach, als dat werkt voor ons als oude mannen, dan is het toch prima. Realiteit is dat hulpstukken wel degelijk kunnen helpen bij het herstel van blessures of ondersteuning. Betere hulpmiddelen zijn zorgen dat je conditie in orde is, goede spieropbouw en misschien wat afvallen zodat je uiteindelijk de hulpstukken niet meer nodig hebt. Maar ja, dat kost tijd en energie. Dan zijn hulpstukken toch een stuk makkelijker. Even via internet een brace kopen en je kan weer wekelijks een potje spelen. Daar kan geen extra training, dieet om af te vallen en uren in de fitness ruimte tegen op.

 

Share

Post navigation