Harde muziek in de dug-out

Boem-boem-boem…..schalt er uit een grote box die staat in de dug-out, terwijl een groepje tieners zich warm loopt op het veld. Moet dat nou?

Stereo op 10 in de kleedkamer

Het begint al in de kleedkamer. Ik stuur ze inmiddels al even wat eerder de kleedkamer in m.b.t. de voorbereiding, zodat ze even lawaai kunnen maken. Met een kopje koffie in de hand wacht ik dan even 10 minuten, terwijl de deur van de kleedkamer er bijna uitgeblazen wordt. Na een minuut of 10 stap ik naar binnen en gaat het geluid op 0 (i.p.v. 10) en doe ik snel mijn praatje, maar of iemand het gehoord heeft is maar de vraag. De stereo gaat vervolgens weer snel op 10 en die blijft op 10 zodra ze het veld op lopen om warm te spelen. Een harde beat klinkt uit de dug-out terwijl de jongens op het veld staan.

Irritant of gewoon gezellig?

Ik kijk er met een glimlach naar, want het zijn tieners, maar ik zie om me heen boze gezichten van andere ouders van andere teams. Ook binnen de club is inmiddels de discussie gestart of dit wel of niet kan. Toen mijn team zelf nog in de D-tjes speelde stoorde ik me er ook wel erg aan moet ik eerlijk zeggen, maar nu ik op stap ben met 17-jarigen, kijk ik toch anders naar de wereld en dus ook naar dit fenomeen. Ik kijk er naar, hoor muziek die ik niet ken maar zie de jongens met een glimlach rondrennen. Ach, wat kan het kwaad? Toen ik tiener was stond de muziek ook op 10 met thuis alle ramen wijd open.

Van rap tot Hazes

Toch kan ik me voorstellen dat het voor de jongere teams, en dan met name ouders, ook irritant kan overkomen. Want de muziek is echt hard en als je als team op een veld daarnaast staat is het ook niet echt fijn. Nu zijn de schema’s al dusdanig ingericht dat de jongste jeugd in de ochtend speelt en de ouderen steeds later op de dag, dus het handhaaft zich zelf wel. Echt leuk wordt het als er meerder teams zijn die dit doen. Vanuit diverse kleedkamers brullen de boxen dan tegen elkaar in met verschillende soorten muziek. Van rap tot Hazes. En buiten de kleedkamers gaat het door. Lopend richting het veld met een grote box slepend achter zich aan. De muziek gaat pas uit, als de wedstrijd start.

’80 muziek

Hoe gaat dit verder? Hoe gaan clubs hier mee om? Dat is de vraag komende periode. Ik zeg, lekker laten gaan, want het hoort bij de huidige jeugd en generatie. En eigenlijk was dat vroeger ook al zo, alleen hadden we toen nog geen grote losse rijdende boxen, maar droegen we stereo’s op onze nek met ’80 en ’90 muziek. Kortom, eigenlijk is er niks veranderd.

Zondagochtend radio 4?

Ik denk dat ik volgende week aan de jongens vraag of ik de box mag lenen en zal dan die op zondag in de dug-out van de veteranen zetten met de muziek op 10. Het zal geen rap zijn, misschien Hazes maar de kans op zondagochtend is er ook dat het radio 4 zal zijn.

Share
, ,

Post navigation