Een links- of rechtshandige stick?

‘Heeft u ook een linkshandige stick?’ hoorde ik een vader vragen een tijdje geleden in een sportwinkel terwijl hij daar stond met zijn kleine zoontje die voor het eerst ging hockeyen. De verkoopster moest een beetje lachen en legde vervolgens uit dat dit niet bestaat. En eigenlijk is het een hele normale vraag, want waarom zou je dit niet hebben?

Voor veel sporten maakt het niet uit. Een tennisracket kan je zowel links als rechts hanteren. Een tafeltennisbatje ook. Links-of rechtsbenig met voetbal maakt niet uit en voor veel duursporten zoals hardlopen, fietsen of schaatsen is het al helemaal niet van belang. Echter, een sport die dicht bij hockey ligt zoals golf heeft wel onderscheid. Er zijn voor linkshandige andere golfclubs, dus dat zou voor hockey dan toch ook moeten kunnen.

Alle hockeysticks zijn linkshandig

En dat is dan ook het rare, want eigenlijk is hockey een sport voor linkshandigen. Je houdt je stick namelijk met je linkerhand vast, die de stick stuurt. Je rechterhand begeleidt eigenlijk alleen maar de stick. Dus eigenlijk zijn alle sticks linkshandig. En als je het zo bekijkt zou je eigenlijk de stick andersom moeten vast houden, zoals linkshandige golfsets, want dan houdt je je rechterhand bovenaan. Snapt u het nog?

Kinderen pakken de stick altijd verkeerd om, maar is dat wel zo?

Kortom, een meer logische vraag zou eigenlijk dus zijn of er ook rechtshandige sticks zijn, waarbij je de rechterhand boven houdt en met links de stick begeleidt. Het leuke is ook dat als je een klein kind voor het eerst een stick laat oppakken hij/ zij hem standaard verkeerd om houdt, met de rechterhand boven. Je hoort dan direct een trainer of coach roepen dat ze de stick verkeerd om vast hebben, maar is dat wel zo. Je kan ook zeggen dat een rechtshandig kindje de stick juist goed vast houdt, met zijn rechterhand boven en dat we alle rechtshandige kinderen leren de stick verkeerd om vast te houden.

Meer rechtshandige sticks

Ik zie dus een gat in de markt. Rechtshandige sticks want alle sticks zijn nu linkshandig. Dan kan elk kind een stick krijgen die hij op een natuurlijke manier oppakt, zonder dat wij iets “af hoeven te leren”. Hoe gaaf zou dat zijn!

Share
, , ,

Post navigation