Herfstkampioen

Het is weer zover. De 1e helft van de competitie zit er op en dan verschijnen de eerste foto’s van diverse teams op Instagram die “herfstkampioen” zijn geworden. Dit fenomeen is afkomstig uit de Duitse voetbalcompetitie waar het zo mooi “Herbstmeister” heet. Maar wat betekent het nu precies?

Herfstkampioen houdt in dat je na de 1e helft van de competitie bovenaan de ranglijst staat en je dus officieus “kampioen-van-de-1e-helft-van-de-competitie” mag noemen. Herfstkampioen dus. Dat is erg leuk maar je hebt er niks aan. Het is niet officieel, geen beker of schaal, geen huldiging en geen promotie. En toch vieren we het groots met z’n allen, vooral de jeugd.

Doelsaldo + 25

Ook het team van mijn zoon (JA2) is herfstkampioen. 5 potjes, 15 punten en een doelsaldo van +25. Daar hoort uiteraard de welbekende foto met juichende spelers bij. In de jeugd wordt je vaak na de winterstop opnieuw ingedeeld in een nieuwe poule, een hogere poule. Zo ook hopelijk voor het team van mijn zoon want een klasse hoger en een beetje tegenstand is wel lekker. En het geeft je weer een mogelijkheid om dan weer kampioen te worden, “Lentekampioen”.

Net niet gedegradeerd aan het einde van het seizoen

Echter, voor de senioren geldt dit niet en blijf je in je eigen poule en speel je vanaf maart de returnwedstrijden. En dat kan raar lopen. Zo is hockeyvader jaren geleden ooit een keertje Herfstkampioen geworden en stonden we fier aan kop in december. Feest, champagne en een vooruitblik naar het landelijke kampioenschap…..maar aan het einde van het seizoen zijn we net niet gedegradeerd (op 1 doelpunt na). Hoe dan? Tja, dat vroegen wij ons ook af.

Kortom, voor iedereen die herfstkampioen geworden is; gefeliciteerd en geniet ervan, want je weet nooit hoe de competitie verder verloopt……

Share

Post navigation