Wat doe jij of ga je doen voor de club?

Deze vraag wordt standaard gesteld bij grotere hockeyclubs in Nederland bij aanmelding. Training geven, coachen, een commissiefunctie, vrijwilliger, sponsor, etc. Als nieuw lid of ouder van een nieuw jeugdlid mag of eigenlijk moet je dan kiezen wat jouw bijdrage aan de club wordt. De optie “niks doen” staat er niet tussen. Kortom, niet alleen hockeyen, maar ook wat doen als vrijwilliger voor de club.

Geen tijd

Kan je dit zo maar vragen aan je leden? Bij onze club doen ze dit niet omdat ze er vanuit gaan dat er altijd wel genoeg leden zijn die een bijdrage aan de club willen leveren. Maar is deze gedachte zo langzamerhand niet wat ouderwets aan het worden? Het vijvertje met actieve vrijwilligers wordt steeds kleiner en het zijn eigenlijk altijd dezelfde mensen die wat doen voor de club. Nieuwe vrijwilligers zijn lastig te vinden. “Geen tijd” is een veel gehoord excuus. En dat is wel jammer, want we hebben allemaal beperkte tijd met werk, familie, sociaal leven, etc.

Ik betaal toch contributie

Extra jammer is vooral dat de club meer en meer commentaar krijgt van met name van ouders van jeugdleden m.b.t. bepaalde verwachtingen van de club vooral op het gebied van trainers en coaches. Bij de vraag of de ouders dan zelf willen coachen of trainen is het antwoord vaak dat ze niks van hockey af weten of dus geen tijd. Kortom, niks zelf doen, maar wel commentaar en de bal bij de club leggen onder het motto “we betalen toch contributie”, zonder zich te realiseren dat trainers en coaches ook vrijwilligers zijn.

Verenigen op een vereniging

De club probeert het altijd op te lossen maar dat wordt dus lastiger en lastiger omdat er steeds minder leden of ouders van jeugdleden bereid zijn iets te doen voor de club. Moeten we dan maar naar een vorm zoals de grotere clubs en “vrijwilligerswerk” verplicht gaan stellen? Nee, dat is een stap te ver en ik ga er vanuit dat de club het kan oplossen zoals het altijd gegaan is. Je bent niet voor niks lid geworden van een vereniging en dat woord “verenigen” zegt dat je alles samen doet….toch?

Word ook vrijwilliger

En is Hockeyvader ook vrijwilliger? Jazeker en al meer dan 10 jaar als trainer, coach, commissielid en nu bestuurslid. Het kost tijd, maar het is ook erg leuk. Ik kan het iedereen aanraden. Dus meld u aan. Er zijn altijd vrijwilligers nodig bij uw club. Voor jeugdcommissies, bar, accommodatie, communicatie, sponsoring, activiteiten, medisch, materialen, scheidsrechters maar ook trainers en coaches. Er is altijd wel iets te doen en iedereen is welkom!

Share
, ,

Post navigation