Selectietrainingen: extra spannend vooral voor ouders

Zenuwachtige kinderen met hesjes doen krampachtig hun uiterste best om goed naar voren te komen tijdens de selectietrainingen en teamindelingen aankomende weken. Oefeningen en partijtjes staan op het programma en iedereen wordt gade geslagen door de toekomstige coaches en trainers onder begeleiding van de commissieleden van Hockey Technische Zaken. En zoals altijd vinden speelsters en spelers het best wel spannend want natuurlijk willen ze het liefst in een jeugd selectie team spelen.

Hockeykwaliteit, maar ook motivatie en aantallen om teams te “vullen”

De selectietrainingen zijn belangrijk maar gelukkig is het geen moment opname meer zoals vroeger. Het gehele jaar worden speelsters en spelers door hun coach / trainer via de TIPS methodiek, wat staat voor Techniek, Inzicht, Prestatie en Snelheid, gevolgd en beoordeeld. Naast “hockey” wordt er ook gekeken naar inzet (o.a. trainingsopkomst), enthousiasme en motivatie. Sterker nog in de D-jeugd selecteren we niet meer via selectietrainingen, maar volgen we de speelsters en spelers het gehele jaar door intensief en op basis daarvan worden de D-teams gemaakt. Dit noemen we actief samenstellen.

Naast hockeykwaliteiten wordt ook gekeken naar het individu. Hoe zit het met vriendjes/ vriendinnetjes? Is iemand 1e of 2e jaar in die jeugdcategorie? Hoe zien we ontwikkeling in de toekomst? En dan heb je nog het aantal beschikbare speelsters en spelers voor een categorie. Je hebt 13 a 14 spelers nodig voor een team, dus is het altijd een puzzel om teams samen te stellen. Er spelen dus veel meer redenen mee dan alleen maar hockeykwaliteiten bij de teamindelingen.

Niet elke speler is de nieuwe Billy Bakker, Teun de Nooijer of Maartje Paumen

Gelukkig komt het elk jaar weer goed. Er blijven altijd wat open eindjes waar de commissie Hockey Technische zaken en jeugdcommissies proberen de beste oplossing voor te vinden. De grootste uitdaging ligt hier vaak niet bij de kinderen zelf, maar bij de ouders. Discussies over teams waar kinderen niet bij vriendjes of vriendinnetjes zitten is terecht en goed om daar over te spreken, want plezier in hockey moet bovenaan staan.

Discussie over de selectie is vaak wat anders. Ouders (ik ook) kijken altijd met een gekleurde bril naar hun eigen kind en zien een nieuwe Billy Bakker, Teun de Nooijer of Maartje Paumen in hun eigen kroost. Hoe graag we hierin mee zouden willen, is dat niet altijd zo. Vervelend, maar er zijn genoeg kwaliteitstrainers die echt wel goed kunnen beoordelen wat iemand haar/zijn hockeykwaliteiten zijn.

Heb vertrouwen in de commissies want het is een hele puzzel

Beste ouders: heb een beetje vertrouwen in alle mensen van de diverse commissies die de teams en selecties samenstellen. Ze doen dit naar eer en geweten en objectief. Het is elk jaar weer een hele puzzel waar heel veel tijd in gestoken wordt door de commissies. Er is uiteraard altijd ruimte voor vragen en opmerkingen, maar houdt aub rekening met bovenstaand verhaal.

Share
, ,

Post navigation