De verlengde stick?

30 jaar geleden kreeg ik mijn eerste “volwassen” stick, een houten TK met een kunststof beschermlaagje op de haak. Heerlijke stick en ik speel nog altijd met dat soort sticks waarbij het carbon gehalte niet al te hoog is, zodat het nog een beetje lijkt op een houten stick. Daar zat tenminste gevoel in. Ik klink nu wel heel erg als een oude hockeyvader…

Hockey-opa speelde met een Karachi King Super

Mijn zoon, inmiddels 16, speelt uiteraard met een 100% carbon stick. Lekker stijf, maar ik kan er niet mee hockeyen. 70% carbon is de max voor mij. De jeugd speelt wel met allemaal van die stijve sticks, maar wat wel raar is dat de lengte in de afgelopen 30 jaar nauwelijks is aangepast. Sterker nog “hockey-opa” speelde in de jaren ’70 ook al met een 36 inch stick, een Karachi King Super. Ken je hem nog? We zijn 50 jaar verder en het merendeel van de sticks is nog altijd die lengte. En dat is raar, want hockey-opa was maar 1.75 cm lang, terwijl de jeugd van tegenwoordig standaard de 1.90 cm aantikt. Dat is 15 cm verschil. Dat is best veel.

Op gras stopte je de bal met een rechte stick

Nog raarder is dat het hockeyspel volledig is veranderd. Hockey-opa (en hockeyvader nog heel even in de jongste jeugd) speelde op gras en dan was een rechte stickstop noodzakelijk om de hobbelende bal te stoppen. Laag verdedigen en lage stickstop is nu het devies (al is het door watervelden wel iets minder laag geworden t.o.v. de eerste KG velden; zand). Kortom, hockey-opa had een 36 inch stick, was zelf maar 1.75 cm en stond rechtop in het veld terwijl hockey-zoon 1.95 cm is, laag moet zitten tijdens hockey en hij speelt ook nog met een 36.5 inch stick.

Je slaat met een verlengde stick eerst alleen maar in de grond

Nu snap ik wel dat hij pijn in zijn rug heeft. Kortom, tijd voor een verlengde stick, 37.5 inch (of nog langer). Dat scheelt zo’n 2 a 3 cm. Tophockeyers spelen bijna allemaal al lang met zo’n verlengde stick, maar toch is het nog niet zo ingeburgerd. Waarom is dat toch? Het is toch normaal dat de lengte van de stick meegroeit met de lengte van de mens? Maar als je in een willekeurige sportwinkel staat is het merendeel van de sticks nog een 36.5 inch. Raar!

Gelukkig stonden er een paar wat langere en proberen dus maar in het oefenhoekje. De eerste ballen sloeg mijn zoon standaard in de grond. Ja, de stick is iets langer en dat merk je. Toch gekocht, 100% carbon uiteraard en het moest nu een Scoop zijn. “Hoe speelt hij?” vroeg ik na de eerste training. “Effe wennen, maar hij slaat wel heel hard”. Een succes dus!

Share
,

Post navigation