Kinderen meer bewegen ipv hele dag achter de Playstation? Doe aan Geocaching.

Je kent dat wel, het is weekend en de jongens hangen op de bank voor de Playstation. Tuurlijk, op de zaterdagochtend hebben ze lekker gerend op het hockeyveld, maar om nu de rest van het weekend op de bank achter de TV te hangen gaat me ook wat ver. Elke dag even bewegen is belangrijk. Vroeger toen ze nog kleiner waren namen we ze gewoon mee voor een wandeling in de duinen, op het strand of in het bos. Maar nu als je al over begint over wandelen is het standaard antwoord: ‘Neee, hebben we geen zin in’.

Er is een schat hier in de straat en 1 bij de ijssalon, nou dan willen ze wel….

Ik snap het wel, want wat is er nu aan wandelen? Maar ja, het is lekker weer en ik wil wel even naar buiten, dus pak ik het anders aan. Zullen we dan gaan “schat zoeken”? Het is even stil en dan zie ik 2 koppies mij vragend aankijken. Schat zoeken? ‘Dat is leuk voor een kinderpartijtje tot 5 jaar en dus niet voor ons,’ antwoordt mijn oudste zoon. Jazeker wel, dit is schat zoeken voor volwassen, Gecaching. Er is een schat, of cache, hier in de straat, 1 bij de ijssalon, meerdere in het bos en er is er zelfs 1 in de buurt van de hockeyclub. ‘In de straat? Waar dan?’ vragen ze allebei.

Geocaching is buitensport of spel waarbij je gebruik maakt van een GPS ontvanger of telefoon om zo ergens ter wereld een “cache”(verstopplaats) te vinden. Kortom, schat zoeken dus. Je download de Geocaching app en je kan van start. De app geeft aanwijzingen, de coördinaten en is direct een kompas zodat je de goede kant op gaat.

We hebben de geheime aanwijzing nodig om de cache te vinden

Wij beginnen in de wijk en met de telefoon in de hand met coördinaten, richting en aanwijzingen gaan we op pad. Na 10 minuten zijn we in de buurt, maar moeten goed zoeken om hem te vinden. We hebben zelfs de geheime aanwijzing nodig om de cache daadwerkelijk te vinden. Het is een klein kokertje met een briefje er in, waar wij ook onze naam op zetten dat we hem gevonden hebben. Op het briefje zien we veel bekende namen (ook vriendjes van de jongens) staan, dus we zijn niet de enige. Op naar de volgende. De aanwijzing is dat we 400 meter noordwaarts moeten en dat het een “micro-cache” is. Je hebt ze in 4 formaten: groot, standaard, klein en micro. Deze is dus heel klein en als we bij de coördinaten aankomen is het goed zoeken maar ook die vinden we. Er is er nog 1 in de buurt en de jongens rennen al weer naar de volgende. Ze zijn druk bezig, wandelen in een hoog tempo en vinden het geweldig. Wij lopen er lekker achter aan. De laatste “schat” is in de buurt van de ijssalon. Als we die uiteindelijk gevonden hebben, dan belonen we de jongens met een ijsje. Als ik de Geocaching app kijk naar de route, dan hebben we toch al snel zo’n 5 km gelopen (uurtje). Heerlijk en de jongens vonden het super. ‘Morgen weer,’ roepen ze. Gelukkig zijn er genoeg caches in de regio en duizenden in heel NL.

Kortom, wil je met je wat ouderen kinderen er lekker even op uit of wil je dat ze meer gaan bewegen, doe aan “modern schat zoeken”(Geocaching).

geocaching 1

Download hier de Geocaching app. 

 

 

Share

Post navigation