Je verliest nooit door de scheidsrechters, toch?

‘Hoe ging het?’  ‘We hebben verloren door de scheidsrechter.’ Jaja…….Ik ben jeugdtrainer en coach en 1 van de belangrijkste dingen die ik de jeugdspelers altijd meegeef is dat het nooit aan de scheidsrechters kan liggen. Het ligt aan je zelf. Tuurlijk kan een beslissing vervelend uitpakken, maar als je wilt winnen moet je gewoon beter zijn dan de tegenstander. Energie stoppen in beslissingen van een scheidsrechter zorgt er alleen maar voor dat je zelf minder goed gaat spelen. Sterker nog, ik vind niks ergers dan protesterende 11 jarige jochies die denken het beter te weten. In mijn teams wil ik dat ook dan niet zien. Respect voor elkaar en de scheidsrechter.

Een KNHB man met een speciaal jasje

Maar ja, we zijn ook maar mensen, dat bleek dit weekend maar weer eens. Het begon al op de zaterdagochtend bij de jongste. Bij het wisselen van spelers moet eerst een speler er uit en dan pas mag er een in. Bij deze leeftijd, 11 jaar, staan ze te trappelen om er in te gaan en dan lopen ze vaak 2 a 3 seconden eerder het veld in voordat de speler er uit is. Niks aan de hand, maar een “KNHB-man” bij de uitspelende club kon het niet nalaten om hard te roepen dat dit niet mocht. Klopt, maar het is JD2 en geen olympisch niveau….. Moet zo’n man met een speciaal jasjes van de KNHB ook snappen toch?

13 jarigen met een grote mond

Dan de tweede wedstrijd, de oudste. 13-jarigen die al een grote mond hebben laten zich gelden in het veld. Niet goed, maar begrijpelijk als het niet helemaal lekker gaat en je 3-0 achter staat. Echter, in de hockeywereld zijn dit vaak nog keurige jongetjes die vaak niet meer roepen dan “He scheids”. Om dan meteen ze er uit te sturen en kaarten te geven……..gaat wat ver. Maar dat ze hun mond moeten houden staat als een paal boven water.

Veteranen, dat is een lekker stel….

Nee, dan op de zondag in mijn eigen team, de veteranen. De veteranen zijn oude mannen die ooit redelijk konden hockeyen maar nu nog denken dat ze het nog steeds kunnen. Deze frustratie komt vaak er uit en is een eenrichtingsverkeer naar de scheidsrechters, die er ook niks aan kunnen doen dat ze het niet meer kunnen. Gelukkig speel ik in een team waar we het goed onder controle hebben en eigenlijk “poeslief” zijn naar de scheidsrechters. Maar soms gaat het mis……Rode lap bij ons is een club in de buurt, omdat op een of andere manier iedereen die club verschrikkelijk vindt. Reden zijn de scheidsrechters. Nogmaals je verliest nooit door de scheidsrechters, maar bij deze club is dat anders. Hier verlies je wel van de scheidsrechters, en het vervelende is in alle lagen. Van jongste jeugd tot veteranen. Wij hebben dat gisteren toch ook weer mogen mee maken. Grrrrrr….

Kortom, altijd respect voor de scheidsrechters en je verliest altijd doordat je zelf niet goed genoeg was, op 1 uitzondering dus na: bij die ene club…….

 

 

Share

Post navigation