Hoe verdedig jij uit? Kommetje of ruit?

Spelen we met een hoge of lage kom, of kiezen we voor een ruit in diverse varianten? Elke week zijn er weer diverse mogelijkheden in hoe je de verdediging opstelt en hoe je uitgaat verdedigen. Maar wat zijn nu de voor- of nadelen van op die manier uitverdedigen?

Er zijn natuurlijk heel veel varianten en des te hoger het niveau is des te ingewikkelder het kan worden. Voor de gemiddelde hockeyer en zeker voor alle breedteteams kan je het eigenlijk heel makkelijk maken en zijn er 2 manieren om uit te verdedigen. Je kan in een “kom” of “ruit” je verdediging opstellen en uitverdedigen. Beide zijn eenvoudig uit te leggen en te trainen.

Kommetje

Bij het uitverdedigen in een kommetje spelen de laatste man en de voorstopper naast elkaar en schuiven de links- en de rechtsachter wat op naar voren, zodat je een denkbeeldige kom krijgt. De beide verdedigers in het midden mogen best ver uit elkaar staan, zodat ze onderling de bal heen en weer over kunnen spelen als er geen mogelijkheid is om een middenvelder in te spelen. Het liefst vallen we aan via rechts uiteraard en als je uitverdedigt via een kommetje probeer je dat de rechtsachter de bal krijgt en dan naar voren gaat.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van het spelen in een kommetje is dat het vrij makkelijk is en dat je via de zijkanten aanvalt. Vooral voor jeugdteams is dit zeer goed, want die hebben van nature de neiging om alles dwars door het midden te willen spelen. Nu kan je ze de opdracht geven om de bal naar de buitenkant te spelen via de links- en de rechtsachter. Voor die links-of rechtsachter zijn er vervolgens maar 2 opties, namelijk de bal weer terug spelen naar de laatste man (maar dat willen we het liefst niet) en de bal langs de lijn rechtdoor naar de spits spelen. De middenvelder moet dan even ruimte maken en iets naar binnen (midden) komen, zodat de links-of rechtsachter de bal direct naar de spits kan spelen. Extra is dat het makkelijk uit te leggen is, met name voor de links-en rechtsachter omdat ze kunnen aanvallen langs de lijn. Leuk voor met name de jeugd, waar deze posities vaak een beetje achtergesteld zijn. Nu kunnen ze meedoen en zijn ze belangrijk voor het team.

Nadeel van in een kommetje spelen is dat je eigenlijk voor het middelveld een mannetje te kort hebt en dat die vrij ver naar achteren staan (dichtbij de verdediging). Omdat alles via de zijkanten gaat en de links-en rechtsachter wordt het middenveld minder gebruikt en ben je wat kwetsbaarder daar.

Ruit

Een andere optie is het spelen in een ruit. Dit is een meer “ouderwetse” manier van hockeyen want je speelt met een “echte” laatste man en links-en rechtsachter. De voorstopper schuift in naar het middenveld. Bij het uitnemen van de bal door de laatste man heb je nu wat meer opties, namelijk het inspelen van de links-en rechtsachter of de extra man op het middenveld (de voorstopper die bijschuift bij de middenvelders).

Voordeel- en nadelen

Grote voordeel is dat je nu eigenlijk met 4 middenvelders komt te spelen, waardoor je overwicht op het middenveld krijgt. Zodra de voorstopper inschuift kan de midden-midden wat meer naar voren doorschuiven, zodat je wat aanvallender kan spelen. Doordat je met 4 middenvelders speelt kan de midden-midden wat “hoger” spelen en de spitsen helpen. Grote nadeel van dit systeem is dat je eigenlijk maar met 3 verdedigers speelt omdat de voorstopper doorgeschoven is naar het middenveld. Kortom, je speelt man-op-man, zonder een vrije laatste man. Dit vergt veel aandacht en directe actie als de tegenstander aanvalt. Extra nadeel is dat je dit op het middenveld goed moet organiseren en afspreken wie nu welke middenvelder oppakt bij balverlies, dit omdat de midden-midden nu dicht bij de spitsen speelt.

Wat speel jij het liefst?

Een kommetje of een ruit? Het maakt eigenlijk niet uit wat je kiest, als je het maar met elkaar bespreekt wat je gaat doen. Mooiste uiteraard is als je beide systemen tegelijkertijd kan spelen dus bijvoorbeeld je begint met uitverdedigen via een kom en zodra de bal bij de links-of rechtsachter je de voorstopper in laat schuiven naar het middenveld (ruit). Of als je in een ruit speelt (met dus 4 middenvelders) en het gaat mis in een tegenaanval dat de voorstopper direct zakt naast de laatste man zodat je dan direct weer 4 verdedigers hebt. Maar dit vergt wel wat oefenen en kennis (en vaak geschikt voor de wat oudere jeugd of senioren). Voor de jongste jeugd is het vooral “houd het makkelijk”.

Mijn voorkeur heeft het spelen in een kommetje. Waarom? Omdat je een kom heel “hoog” kan spelen. Hierbij bedoel ik dat je de 2 man centraal ver uit elkaar zet en de links-en rechtsachter heel ver naar voren laat staan, tot bijvoorbeeld over de middenlijn. Grote voordeel is dat als je de kom snel rondspeelt en je een links-en rechtsachter dan inspeelt je bijna een extra spits hebt. Eigenlijk net zoals voetbal (waar ze nu met 5 man achterin spelen en de links en de rechtsachter laten opkomen, zoals Denzel Dumfries.

Training

Hoe leer je je team dit nu? Beide systemen zijn goed te trainen. Een kommetje kan je heel goed trainen via:

  • Alle oefeningen waarbij je vanuit het midden eerst de bal naar buiten moet spelen, zoals bv. een 3 tegen 2: bal vanuit midden naar rechts (breed) en dan direct rechtsdoor naar een spits die daar staat (dan doet de middenman, de rechtsmidden/ achter en de rechterspits mee als aanvaller + 2 verdedigers)
  • Een andere optie is een partijtje te spelen met aanval tegen verdediging, liefst met 8 of 10 spelers. Je kan dan op een half veld de verdedigers echt via een “kom” laten uitverdedigen + 1 spits of middenvelder. Ze scoren in 2 kleine doeltjes die staan op de middenlijn aan de zijkanten, zodat je de kom ook echt kan oefenen omdat als de bal bij de links-of rechtsachter is hij/ zij rechtdoor kan om te scoren (als of je een spits inspeelt). De aanvallers scoren op het grote doel uiteraard.

Voor uitverdedigen via een ruit kan je het volgende doen:

  • Bij een ruit gaat het om het inspelen van de man in het midden. Mooie oefening is wederom een 3 tegen 2, maar dan niet aan de zijkanten maar in het midden (met uitgezette lijnen om het veld wat smaller te maken). Alle ballen op de middenlijn en achter de 23 meterlijn heb je 2 verdedigers en 3 aanvallers (die stellen de verdediging voor m.b.t. het uitverdedigen, maar het is een aanvallende oefening). Van de 3 aanvallers biedt 1 zich aan en die krijgt de bal aangespeelt van de man die op de middenlijn staat (die doet verder niet mee). Daarna wordt het gewoon een 3 tegen 2 op het grote doel
  • Een andere oefening is vergelijkbaar aan de 2e oefening bij het kommetje. Ook hier laat je de verdediging tegen de aanval spelen waarbij de verdedigers scoren in een doeltje op de middenlijn of ze halen “recht van aanval” door de bal over de middenlijn te lopen/ spelen. I.p.v. via de zijkanten laat je de verdediging spelen met een laatste man, links- en rechtsachter en 2 middenvelders (waar 1 dus een doorgeschoven verdediger is). Je speelt verder gewoon een partijtje.

Wil je meer leuke oefeningen weten of heb je zelf ideeën, laat het me weten via michiel@hockeyvader.nl

Share
,

Post navigation