Zomervakantie-praat: wordt de strafcorner afgeschaft?

Geen strafcorner meer? Dat lees ik op hockey.nl begin augustus terwijl ik relax aan de rand van een Zwitsers meer zit tijdens mijn vakantie. Net de hele dag een mooie wandeling gemaakt, daarna nog even een lekkere duik in een ijskoud meer en even chillen. Even het laatste nieuws kijken en dan valt mijn oog op het nieuws van hockey.nl waar een bericht staat over dat de strafcorner misschien verdwijnt. Zien we in de toekomst gaan vlammend schot meer op de plank? Of een streep van een sleepcorner in de kruising? Een bijzondere variant? De strafcorner is een essentieel onderdeel van het hockeyspel, dus hoe moet dat dan als dat er niet meer is?

Weet je het nog…geen buitenspel meer

Echter, lang geleden werd dit ook gezegd over het afschaffen van buitenspel (eerst nog alleen vanaf 23 meterlijn en daarna helemaal). Grote zorgen waren er toen en het idee was dat er dan 1 of meerdere spelers op de achterlijn zouden staan wachten……De praktijk is dat het spel alleen maar beter geworden is. Of wat dacht je van de “selfpass”. ‘Mag je dan zelf de bal nemen’? Ook die verandering is een enorme toevoeging gebleken. Door wisselen is ook zo’n goede wijziging.

Ja, er zijn ook veranderingen geweest die niet zo succesvol waren. Scoren vanaf de 23-meterlijn. Kent u die nog? Levensgevaarlijk! Vanaf de 23 meterlijn ramde je de bal richting doel en dan zag je wel wat er gebeurde….Of die regel dat als de verdediger in de cirkel de bal nog aanraakte het een eigen doelpunt zou zijn, met als gevolg dat er alleen maar vuurpijlen de cirkel in geslagen werden in de hoop dat iemand de bal raakte. Nee, dat was niet zo’n succes. Maar ja, als je het nooit probeert, dan blijf je net zoals voetbal een stilstaande dinosaurus-sport.

Wisselen van stick bij de strafcorner

Ook de strafcorner heeft veranderingen gehad, want vroeger mocht je de corner nog stoppen in de cirkel. Goede teams stopte hem bijna op de strafbalstip om vervolgens met 100 km/uur de bal “hoog” richting doel te rammen (want hij hoefde toen nog niet op de plank). Of wat dacht je van dat je van stick mocht wisselen bij een corner? Bij elke strafcorner kwam er dan een knuppel van een stick uit de dug-out, waarmee een kanonskogel kon worden afgevuurd. Ook dat was niet zo handig, met name ook omdat de bescherming van de keeper alleen maar bestond uit legguards met spijltjes, handschoenen met verstevigde vingerpuntjes en een masker. Verder niks!

Kortom, verandering is eigenlijk wel goed en de KNHB doet daar flink aan. De hockeysport verandert constant en men probeert vaak wat uit. Niet altijd succesvol, maar vaak wel. Aanpassingen aan de strafcorner zal ook wel weer leiden tot een verbetering van het spel, maar het helemaal afschaffen….? We gaan het zien. Ik duik nog een keertje het meer in en zie begin september wel hoe de vlag er voor staat.

Share

Post navigation