Ik ben hockeyvadercoachscheidsrechter ineen.

‘U bent heel partijdig’, zegt een mannetje van de tegenstander als ik tegen hem fluit. Waar 2 duwen voelt er altijd 1 zich benadeeld. Misschien is het zo, maar ja ik sta dan ook op het veld als zowel coach als scheidsrechter en fluit misschien onbedoeld soms in het voordeel van mijn eigen team. Dat kan toch niet zo’n dubbelrol hoor ik u denken. Dat klopt. In de jongste jeugd nog wel, maar bij 13-14 jarige en een selectieteam (JC1) kan dit zeker niet, maar ja het is de realiteit.

Dubbelrol: coach en scheidsrechter tegelijkertijd

Hoe kan dat dan? Wel, je hebt van die dagen dat het allemaal even niet gaat zoals je zou willen. Een medecoach die zelf op hetzelfde moment moet spelen en dus er niet bij kan zijn. Helaas ouders die andere verplichtingen hebben en dus niet bij kunnen springen om te fluiten, met als gevolg dat je zelf zowel moet coachen en fluiten. Gelukkig kon een ouder op de bank plaats nemen om te helpen met coachen.

Het vervelende is alleen dat hockeyvader een echte veldhockeyer is en wij moesten zaalhockeyen. Dat is echt een ander spelletje en niet mijn spelletje. Coachen gaat nog wel, maar fluiten is toch wel een dingetje. Hoe waren die regels ook al weer? Waar moet je opletten? Wat gaat het spel snel!!! Ik doe mijn best, maar zie de helft niet. Ik geef mijn eigen jongens vaak het voordeel van de twijfel, wat misschien niet hoort, maar ja :-). Tja, dan krijg je commentaar van de tegenstander. Dat moet je dan maar accepteren en dat doe ik ook maar.

Fluisterend geef ik tips tijdens het fluiten

‘Naar voren. Stapje links. Die man achter je. Speel hem eens diep.’ Tijdens het fluiten sta ik ook te coachen, wat logisch is, maar eigenlijk niet kan natuurlijk. Ik fluister her en der wat in, als er iemand in de buurt is. De tegenstander hoort het natuurlijk ook en kijkt me af en toe gek aan. ‘Dat mag toch niet’, zie je ze denken en gelijk hebben ze. Het heeft geen invloed op de einduitslag gehad, want de tegenstander was sowieso een stuk sterker en wint makkelijk. Volgende week de laatste keer in de zaal en hopelijk is er dan wat meer hulp, want dit werkt niet zo, maar ja, de jongens hebben er geen last van gehad en daar gaat het om.

Volgende week ben ik gewoon weer hockeyvader of hockeyvadercoach, maar geen hockeyvadercoachscheidsrechter.

Share
, ,

Post navigation