Leuke oefening: Koning van de bal

Hierbij een leuke tip als opwarming voor een training van jeugd: Koning van de bal!

Vaak zie je bij trainingen van kinderen dat ze beginnen met een warming up, rondjes rennen. Bij volwassenen is dit zeker verstandig anders scheuren we alles af, maar bij kinderen tot een jaar of 12 hoeft dit helemaal niet. Sterker nog, vaak hebben E, D en C breedte teams maar een uurtje training per keer en is tijd kostbaar. Het allerbelangrijkste bij jeugd is dat ze zo veel mogelijk balcontacten hebben tijdens een training en een warming up (rondjes rennen) kost je zo maar 10 minuten wat dus weer ten koste gaat van je trainingstijd. Daarnaast is rondjes rennen helemaal niet leuk….

Leuker is het om een warming up te doen met stick en bal, zodat ze en warm worden en balcontacten hebben. Er zijn diverse oefeningen te verzinnen, maar een warming up is niet alleen “warm worden”, maar ook zorgen dat iedereen meteen met zijn kop bij de training is. Kortom, doe een oefening waar meteen aandacht nodig is en het liefst iets meteen competitie/ wedstrijdje. Dat vinden, vooral jongens, het allerleukst.

Ik doe vaak als oefening “Koning van de bal”. Dit is een spel wat ze tot aan de A-jeugd (en zelf in H1) nog leuk vinden. Hoe werkt het?

  1. Iedereen heeft een bal, behalve 1 die de afpakker is.
  2. Zet een speelveldje uit, waar iedereen niet uit mag. Het makkelijkst is bijvoorbeeld de hele cirkel (kan zowel op het veld als in de zaal).
  3. Nu gaat iedereen met een bal in het veld/ cirkel en in dit veld mogen ze rondlopen maar mogen ze niet uit.
  4. De 1e afpakker probeert nu van iemand een bal af te pakken.
  5. Zodra de bal is afgepakt of de bal buiten het speelveld gaat, wordt die speler van wie de bal is afgepakt ook een afpakker (je hebt dus nu 2 afpakkers)
  6. De 2 afpakkers gaan nu verder proberen van de andere spelers de bal af te pakken. Telkens als er van een speler een bal wordt afgepakt wordt die gene ook een afpakker (en krijg je dus steeds meer afpakkers)
  7. Op deze manier krijg je steeds meer afpakkers zonder bal en steeds minder spelers met bal.
  8. De speler die als laatste nog een bal heeft is uiteindelijk de winnaar en dus de “koning van de bal”.
  9. Je kan het spel nog een keer doen en dan is de Koning van de bal van het vorige spel nu als 1e afpakker

Het is een leuk simpel spelletje, maar omdat er een wedstrijdelement in zit, zal iedereen zijn uiterste best doen. Iedereen wil natuurlijk Koning van de bal worden. Daarnaast is het een goed spel voor zowel aanvallers als verdedigers. Met de bal moet je passeerbewegingen maken, de bal afschermen en weg lopen met de bal. Verder moet je met de bal aan je stick overzicht houden en kijken waar de afpakkers zijn. Als verdediger is het goed omdat je de bal moet afpakken. Kortom, het heeft veel elementen. Probeer het en je zal zien dat de kinderen het een erg leuk spelletje vinden.

Share
,

Post navigation