Fluiten bij zaalhockey: hoe zat het ook alweer met die spelregels?

Hoe was het ook alweer? De zaalcompetitie begint weer en hockeyvader moet fluiten. Hoe zat het ook alweer met al die regels? De bal mag niet hoog of toch wel iets? Is het nu 5 of 3 meter dat de bal moet rollen voordat hij de cirkel in gaat bij een vrije slag? En moeten alle spelers nu wel of niet aan 1 kant van het doel staan bij een strafcorner tegen? Het is weer even wennen. Misschien toch goed om via knhb.nl te kijken wat de regels ook zijn.

Een Webinar van de KNHB

Ik zoek het op en open de Webinar van de KNHB, met een uitleg van alle zaalhockey regels.  Direct in het begin schrik ik meteen want er staat dat een wedstrijd 35 minuten duurt. Het is toch 2 x 20 minuten? Na verder zoeken blijkt dat per regio en per leeftijdscategorie het verschilt. 1 x 30, 2 x 15, 1 x 35, etc. Pffff, ik ben nu al de draad kwijt tot dat ik zie dat in Noord Holland voor alle leeftijden het 2 x 20 minuten is. Gelukkig. Verder zijn de regels vrij duidelijk en niet anders dan vorige jaren. Hoe om te gaan met en pirouette is nog even lastig, maar ja, dat zien we dan wel weer.

En dan is het zover, de wedstrijddag en hockeyvader moet dus fluiten. Even kort overleg met de collega scheidsrechter van de tegenstander en dan gaan we los. De Jong Senioren, HO25, spelen leuke tegen elkaar en het fluiten valt eigenlijk alles mee. Ik kan het nog en extra is dat de spelers van beide teams eigenlijk hele nette jongens zijn. Tuurlijk zien wij het wel eens niet goed, maar er wordt bijna niet geageerd en gemopperd. Het spel gaat leuk gelijk op en die 2 x 20 minuten gaan heel snel voorbij.

Welke spelregels zijn er ook alweer in de zaal?

Kortom, paniek om niks. Maar voor iedereen die het net zoals hockeyvader even niet weet, hierbij een korte opsomming.

  • De bal niet hoog, maar bij stoppen mag hij wel omhoog springen (max 10 cm)
  • Bij een vrije slag geldt de 3 meter regel (hetzelfde als op het veld met 5 meter)
  • Je mag niet in een “blok” spelen. Een blok is als de tegenstander zijn stick plat op de grond heeft en laag zit. NB. Als de stick niet helemaal plat op de grond ligt is het geen blok
  • Bij een strafcorner staan alle verdedigers buiten het doel (aan de andere kant van waar aangegeven wordt). Ook mogen er spelers in de cirkel van de tegenstander staan, dus aan de andere kant van het veld
  • Maskers die gedragen worden door spelers bij de strafcorner moeten na de corner z.s.m. afgedaan worden (zodra het kan)
  • Je mag niet liggend spelen (behalve de keeper in de cirkel)
  • De rebound van de keeper mag hoog, zolang het niet gevaarlijk is uiteraard.
  • Je mag alleen pushen en niet slaan (als de stick meer dan 50 cm van de bal is dan is het slaan)
  • Je mag iemand in de hoek NIET insluiten, er moet altijd een mogelijkheid zijn dat die speler eruit weg kan
  • De tijd, 2 x 20 minuten dus in NH, loopt altijd door, dus ook bij wissels en blessures.

Er zijn nog veel meer regels uiteraard, maar die zijn vergelijkbaar met het veld, maar dit zijn ze wel een beetje. Kijk op knhb.nl en succes iedereen.

Share

Post navigation