Speel jij naar de juiste kleur?

Zondagochtend 9.45 uur. Verzameltijd voor “coach” hockeyvader en zijn team Jong Heren. Rond 10.00 uur is iedereen er, merendeel fit maar een aantal met kleine oogjes. Om 10.15 slaan we af, tegen een tegenstander waar we eerder 7-1 van gewonnen hebben. Kortom, dit gaat lukken vandaag.

Studio Voetbal

Afgelopen woensdag goed getraind, met name op balbezit, want dat is nog wel eens een dingetje in dit team om de bal naar dezelfde kleur te spelen. Maar daar zijn wij niet de enige in, want als ik op zondagavond naar Studio Voetbal zit te kijken komt de zin “het spelen naar de juiste kleur” vaak langs. Blijkbaar is dat zelfs lastig voor de goed betaalde profvoetballers, dus hoe lastig is dit dan voor ons?

Nu spelen wij in het knalgeel, dus hoe moeilijk kan het zijn zou je zeggen. Het is niet dat wij in camouflage kleuren op het veld staan, maar in een zeer opvallende kleur. Zelfs zonder te kijken zou je die kleur vanuit je ooghoek moeten kunnen zien. Dus het spelen naar die kleur zou toch niet te moeilijk moeten zijn, maar dat blijkt dus wel zo te zijn, want de ballen gaan alle kanten op behalve naar de gele kleur. En het frappante is dat als we dan een keertje in de cirkel komen de bal juist wel naar de opvallendste kleur gaat van de tegenstander…..de fel-rode legguards van de keeper. I.p.v. in de hoek vliegen alle ballen op die rode stokken van de keeper, alsof het vliegen zijn die aangetrokken worden. Die kleur zien ze dus wel, maar de eigen kleur van teamgenoten. Trekt een opvallende kleur dan aan of juist niet?

Trekt een keeper in felle kleuren de bal aan of juist niet?

Kijk bijvoorbeeld eens naar voetbal, waar de keepers in de meest bijzondere kleuren in het veld staan. Tuurlijk, een keeper moet een andere kleur zijn dan het team of tegenstander. Het meest zie je groen, blauw of geel maar soms zie je keepers in kleuren dat je denkt wie bedenkt dat? Grijs of zuurstokroze? Misschien is dat laatste ook wel bedoeld dat het de bal aantrekt, wat vaak ook gebeurt, terwijl je juist zou denken dat als je als speler die kleur ziet hij daar dus juist niet heen moet. Moet je een keeper nu een felle kleur laten aandoen, zodat je onbewust een bal daar heen schiet (of slaat bij hockey) of moet je dat nu juist niet doen (want als je die kleur vanuit je ooghoek ziet, weet je dat hij daar niet heen moet). Wat is wijsheid?

Al met al maken al die kleuren niet uit voor ons team, want de wedstrijd eindigt in 0-0. Het lukt ons moeizaam om de bal van geel naar geel te spelen (geel is ons teamtenue), ondanks dat het heel vaak zowel in het team als door de coaches geroepen wordt, incl. in de rust. Een wanprestatie? Nou, dat valt wel mee, maar een aantal (waaronder de coaches) ergeren zich wel groen en geel. Volgende week dan toch maar in camouflage kleuren een keertje proberen?

Share

Post navigation