Rookvrije hockeyclub. Ja of nee?

Sporten is gezond, roken is ongezond, dus is het logisch dat je op een sportclub niet rookt, toch? Gisteravond was de Algemene Ledenvergadering van de hockeyclub van Hockeyvader. Naast de normale agendapunten zoals de financiële situatie, vervanging velden en sponsoring stond er nog een punt op de agenda: een rookvrije club.

Biertje, bitterbal en sigaretje?

Ons bestuur is voornemens om van onze club een rookvrije club te maken. Hockeyvader is voorstander hiervan, maar ik kan me voorstellen als je rookt dat het wel even wennen is. Kijk, voor de zaterdagen als de jeugd speelt is er niemand die hier tegen is, ook de rokers niet. Maar voor de zondagen is het wel even anders. Bietje, bitterbal en een sigaretje? Voor mij hoeft het niet, maar als je roker bent…….

Rookpolitie-vrijwilligers

Er zijn inmiddels 3 hockeyclubs in Nederland die rookvrij zijn, maar vele clubs zijn er al wel mee bezig om dit in een bepaalde vorm te doen. Ook in ons dorp leeft het, maar wij zijn de eerste die het echt willen. Maar hoe doe je dat? Ga je roken verbieden? Zo ja, hoe ga je dat dan handhaven? Ga je “rookpolitie”- vrijwilligers zoeken die rokers aanspreken en verwijderen van het terrein? Lijkt me niet. Andere optie is om uit te stralen dat je een rookvrije club bent en inspeelt op het “gevoel” en eigen verantwoordelijkheid. Dan hoop je maar dat iedereen zich er aan houdt, maar garanties heb je niet.

Glazen kooi- schandpaal rokersgebied

Volgende issue is hoe en wanneer voer je het in? Ineens of zorg je voor een overgangsperiode, waarbij de rokers eerst een plekje krijgen waar ze nog mogen roken en dat plekje wordt steeds onaantrekkelijker. Eindstation zo’n glazen kooi in een hoekje van het terrein waar iedereen je kan zien als je daar in staat. Een soort schandpaal. Lijkt me ook geen goed idee. Helemaal geen rookplek dan? Dan krijg je dat de rokers buiten het terrein gaan staan, want dat is openbare grond. Gevolg is dan dat je door een “muur” van rook moet gaan als het terrein op en af wilt. Ook niet echt wenselijk. Kortom, dat is nog wel een dingetje, want in principe moeten wel alle leden het er mee eens zijn.

Komkommers en wortelstengels

En wat is dan een volgende stap? Geen biertjes meer, maar alleen fris? Geen bitterballen meer, maar komkommer en wortelstengels? Geen snoepjes voor de kinderen meer, maar appeltjes en crackers? Hoe ver ga je als club? Voor alles valt wat te zeggen, want feit is dat je een sportclub bent en sporten is gezond, dus zou het logisch zijn dat de omgeving ook gezond is, toch?

Ouderen geven het voorbeeld

Eerst maar eens stap 1, een rookvrije club. Hockeyvader is voorstander, al is het maar zodat de kinderen van Hockeyvader op een gezonde club rondlopen. Misschien moeten wij als ouders, senioren en veteranen denken aan de toekomst en die toekomst is de jeugd. Dat moet toch gezond zijn!

Share

Post navigation