Masker af…!

De laatste keer zaalhockey vandaag voor mijn oudste zoon dit jaar. Het sneeuwt buiten en wij mogen gelukkig in de zaal., nog 1 keer. Ook lekker dit keer is dat het dichtbij is. Verzamelen om 9.45 uur, vertrek van huis 9.35 uur. Heerlijk.

We spelen de eerste wedstrijd tegen de nr 1. Spannend? Niet echt. We spelen redelijk, maar de tegenstander is veel sterker. 8-0 verlies. Snel vergeten maar. We hebben 1 wedstrijd rust, dus de jongens kunnen lekker klooien in de zaal, wij als coaches gaan koffie drinken. Hé, wat staat daar? GEEN PIN. Dat meen je niet. “Heb jij losgeld?”. Nee, natuurlijk niet. Hup in de auto op zoek naar de lokale pinautomaat. Na 10 minuten terug en kunnen we koffie drinken. Schaatsen staat op, de WK in Korea en we zien nog net de gouden medaille van Nuijs op de 1.000 meter. De kantine van de zaal is best leuk en we zitten daar prima. Nog net op tijd zien we dat de andere wedstrijd na ons inmiddels klaar is en dus moeten we ons haasten naar beneden omdat wij weer aan de beurt zijn.

Wedstrijd nr 2 moet echt anders. I.p.v. tegen de nr 1 spelen we nu tegen de nr laatst. Kortom, mijn enige opdracht is “winnen”. Winnen? Maar dat is toch niet het belangrijkste? Nee, dat klopt, maar nu wel. We vliegen er in en binnen  een paar minuten staan we met 3-0 voor. Dat gaat goed. Iedereen doet goed mee en we spelen lekker. Mooi via de zijkanten, voorgeven etc.

Dan gebeurt het. We krijgen een strafcorner tegen, maar we lopen hem er uit. Direct een tegenaanval waar wij (mijn oudste zoon nota bene) uit scoren. Doelpunt afgekeurd. Wat? Waarom? Het doelpunt is gemaakt terwijl mijn zoon nog het masker op had, die hij nodig had voor de verdedigende strafcorner. Blijkt dat je niet met een masker op over de middenlijn mag komen. “Wat een onzin” hoor ik mezelf roepen. Ok, het is een regel, maar wat een onzin regel. Waarom is dat? Je bent tocht geen keeper? Je hebt er toch geen voordeel van, eerder nadeel omdat je minder goed kan zien. Geen idee, maar het doelpunt telt niet. Grrrrr. Gelukkig stond het al 6-0 dus maakt het niet uit, maar het is wel jammer.

Uiteindelijk winnen we met 10-1. Maar ik zit nog altijd met die regel van het masker in mijn maag. In de regelelementen van de KNHB staat wel dat een doelverdediger niet van zijn eigen helft af mag (behalve bij een strafbal), maar echt specifiek wat over veldspelers staat er niet. Dit is wat de KNHB zegt:

• 10.2  Veldspelers met de rechten van een doelverdediger mogen met hoofdbescherming op tijdens de wedstrijd niet buiten hun eigen speelhelft aan het spel deelnemen, maar mogen zonder hoofdbescherming over het gehele veld spelen.  Een veldspeler met de rechten van een doelverdediger moet  hoofdbescherming dragen wanneer hij een strafcorner of strafbal verdedigt.

Ik snap bovenstaande regel. Dat geldt voor als je de keeper er uit haalt en je een speler “vliegende keep” maakt. Maar bij een verdedigende corner is een veldspeler toch geen speler met de rechten van een doelverdediger? Hij is de keeper niet. Een rare regel. Nou ja het zal wel. Gelukkig maakte het nu niet uit, maar stel dat het 1-1 was. Nu was het 10-1. Na de wedstrijd de jongens helemaal blij.

Morgenochtend mijn jongste nog, tegen nr 1 en 2 dus dat wordt wat en daarna weer lekker het veld op.